Mt Independence Visitors Center

Orwell, VT

The Mount Independence Visitors Center is a unique public structure that presents a dramatic reminder of the important interaction between land and lake during the Revolutionary War. The building’s overall spirit and shape represents the symbolic reference to wartime naval activities, while the dynamic form of the internal space reminds one of a military encampment.

The program includes exhibit space, a multi-function presentation classroom, gift shop area, and artifact conservation space. The site was selected after careful coordination with State archeologists and construction progress was monitored for any potential archeological disturbance.

This project demonstrates the design of a unique public structure that reflects the historic significance of Mount Independence and its important association with Lake Champlain, as well as a keen understanding of the archaeological sensitivity and natural landscape during the site selection process.

PHOTOS BY WESTPHALEN PHOTOGRAPHY and Sandy Milens
< All Workplace Projects